Site Assist Professional

"Petrecem primele doisprezece luni din viața copiilor noștri învățându-i să meargă și să vorbească, iar următorii ani să stea jos și să tacă."

Problemele unui copil și nu numai, nu țin în totalitate de el, ci mai ales de cei din jurul lui. Nu putem analiza copilul și nici omul de sine stătător, neinfluiențat de restul lumii, ci doar în legătură cu ceilalți membri, în colectiv.

Problemele nu se rezolvă de la sine, iar politica struțului nu își are locul în cadrul consilierii sau a psihoterapiei.

Impactul mediului familial asupra încrederii în sine şi a succesului şcolar

Stima de sine reprezintă un set de convingeri pe care le avem despre noi înşine, un fel de "autopercepție" şi se referă la modul în care atitudinile, comportamentul, motivația ne afectează judecata emoțională.

Modelul stimei de sine este însuşit foarte devreme, în copilărie. De exemplu, încercările nereuşite ale unui copil de a face ceva ar putea să-i afecteze stima de sine, dar dacă după multe eşecuri, într-un final reuşeşte, acest copil va "învăța" atitudinea "pot face orice".

Ideea de succes ca urmare a perseverenței ar trebui să înceapă devreme. Pe măsură ce copilul încearcă şi eşuează şi iar încearcă şi eşuează din nou, până când ...


Preadolescența - criză sau perioadă normală de dezvoltare

Preadolescenţa este o perioadă de transformări pe plan social, fizic şi psihic.

Transformările fizice, sunt adesea foarte brutale şi adolescenţii le trăiesc ca pe o mare metamorfoză și pot determina sentimente de jenă, timiditate, refuzul comunicării etc.
Deosebit de importantă este relaţia pe care adolescentul o are cu propriul său corp aflat în transformare. Legat de acest aspect, asistăm la preocupări deosebite în ceea ce priveşte machiajul, aranjarea părului și îmbrăcămintea.
Emoţiile se manifestă cu un mare dinamism, au loc treceri bruşte de la stări de fericire la stări de descurajare sau deprimare, de la sentimentul de putere la cel de îndoială, de scădere a stimei faţă de sine, iar pentru a face faţă acestor emoţii, adolescenţii dezvoltă reacţii de agresivitate şi de opoziţie faţă de tot ceea ce înseamnă ...


Comunicarea autentică - Experienţa de a fi împreună

Mi s-a întâmplat de multe ori să mă gândesc la mine ca la un colaj, un mozaic al oamenilor pe care i-am cunoscut. Am păstrat frânturi de gândire, gesturi, preferinţe ale lor, elemente care au devenit acum ale mele şi mă definesc în noul tot unitar care sunt acum. Iar ceea ce sunt se modifică în continuare pe măsură ce întâlnesc alţi oameni.

Acest puzzel, cuprinde şi lucruri despre care ştiu că sunt originale, însă chiar şi ele cred că provin dintr-o combinaţie de experienţe trecute. Oricum ar fi, oamenii pe care i-am cunoscut, ne influenţează modul de a fi, prin faptul că preluăm de la ei câte ceva.

Vreau să cred că, aşa cum pe mine m-au ajutat ceilalţi să mă construiesc, tot aşa contribui şi eu cu câte ceva din ceea ce sunt, la dezvoltarea celor pe care-i întâlnesc.


Free website templates courtesy of JustDreamweaver.com