Augustina Ene - psiholog Site Assist Professional

"Singurul lucru mai dificil decât acela de a fi părinte, este acela de a fi copil"

Link-uri utile

Cine este psihologul?

Psihologul nu este un mag, ci un om de ştiinţă.

Practicile sale nu sunt oculte, ci fundamentate pe cercetările ştiinţifice.

Profesia de psiholog este una dintre cele mai controversate profesii şi pentru mulţi are efectul unui amestec de fascinaţie şi teamă. Acest lucru se întâmplă, probabil, din cauza „obiectului” ei de activitate: psihicul uman. Tocmai de aceea este necesară o abordare cât mai obiectivă în privinţa a ceea ce este şi ceea ce face psihologul în mod concret.

Tu ce problema ai?

Vă invit în cadrul acestei rubrici să puneţi în cuvinte ce simţiţi, ce vă îngrijorează, ceea ce vă sperie sau ce nelămuriri aveţi, pentru a-l descoperi pe copil, pentru a afla suferinţele şi problemele sale.


continuare >>

Preadolescența - criză sau perioadă normală de dezvoltare

Preadolescenţa este o perioadă de transformări pe plan social, fizic şi psihic.

Transformările fizice, sunt adesea foarte brutale şi adolescenţii le trăiesc ca pe o mare metamorfoză și pot determina sentimente de jenă, timiditate, refuzul comunicării etc.
Deosebit de importantă este relaţia pe care adolescentul o are cu propriul său corp aflat în transformare. Legat de acest aspect, asistăm la preocupări deosebite în ceea ce priveşte machiajul, aranjarea părului și îmbrăcămintea.
Emoţiile se manifestă cu un mare dinamism, au loc treceri bruşte de la stări de fericire la stări de descurajare sau deprimare, de la sentimentul de putere la cel de îndoială, de scădere a stimei faţă de sine, iar pentru a face faţă acestor emoţii, adolescenţii dezvoltă reacţii de agresivitate şi de opoziţie faţă de tot ceea ce înseamnă ...

continuare >>

Consilierul psihologic: când avem nevoie de el şi de ce?

Toţi trecem prin situaţii dificile.

Unele dintre acestea sunt fireşti, cum ar fi trecerea de la copilărie la adolescenţa şi la maturitate, începerea şcolii, trecerea de la şcoala generală la liceu şi apoi la facultate, începerea serviciului, prima iubire, căsătoria. Unele sunt momente fericite, altele necazuri cum ar fi: moartea unei persoane apropiate, despărţirea de o persoană dragă, boala, accidente etc. Acestea ne tulbură viaţa şi parcă atrag după sine şi alte necazuri. Majoritatea reuşesc să depăşească aceste momente şi pentru că I-A AJUTAT CINEVA.

Când poate fi nevoie de un consilier psihologic?

Când cineva se simte: doborât, singur, fără valoare, obosit şi iritat, fără speranţă, depăşit, pesimist, trist, speriat, neliniştit, neînţeles de părinţi sau de cei din jur, copleşit de amintiri neplăcute, lipsit de încredere în sine sau în ceilalţi.
Când cineva simte că e greu: să se concentreze, să se bucure de lucruri care îi plăceau înainte.

Ce putem realiza cu ajutorul consilierului psihologic?

- evaluarea nevoilor;
- identificarea persoanele şi locurile de unde putem primi ajutor;
- identificarea opţiunilor importante din viaţă;
- găsirea unui răspuns la întrebări de genul: CINE sunt eu? CINE sunt ceilalţi? CE este bine? CE meserie să-mi aleg? CE este respectul? DE CE merg la şcoală? DE CE sunt oamenii diferiţi? CARE sunt problemele mele? CUM le pot rezolva? UNDE găsesc sprijin?
- conştientizarea calităţilor, a defectelor, a trăsăturilor de personalitate;
- îmbunătăţirea capacităţii de a exprima şi de a întelege sentimentele;
- întelegerea transformărilor prin care trecem în diferite momente ale vieţii;
- reducerea emoţiilor neplăcute şi a efectelor cauzate de acestea;
- formarea unor capacităţi de rezolvare a problemelor şi a conflictelor;
- creşterea capacităţii de comunicare, creşterea încrederii în propriile capacităţi;
- creşterea respectului de sine.

Cel care apelează la consilierul psihologic poate beneficia de:

- examinare, evaluare psihologică;
- consiliere psihologică;
- orientare şi informare şcolară şi profesională;
- consultaţii psihologice în situaţii de criză;
- psihoterapie individuală sau de grup.

Cine poate beneficia de serviciile unui consilier psihologic?

Orice persoană, copil sau adult, care se afla în una dintre situaţiile descrise anterior.
www.atentie.info


Ne jucăm învăţând ... învăţăm jucându-ne

Dreamweaver CS3Dezvoltare personală asistată de calculator în grup experienţial (Către o nouă paradigmă educaţională).

"Orice aş face, învăţarea calculatorului este destul de aridă, există riscul de a se opri la jocuri
şi cam atât", oftează zilnic mulţi adulţi interesaţi să-şi iniţieze odraslele sau elevii. "E firesc", le răspundem noi, "pentru că la vârsta lor jocul este mai important", iar calculatorul un ofertant ispititor, dacă nu cumva fără pereche. Nu e puţin lucru, copil fiind, să intri într-o poveste ăn care te baţi pe viaţă şi pe moarte pentru dreptul tău de a fi erou. Şi încă unul care ... câştigă. Mai ales când în familie, cu prietenii sau la şcoală, deşi nu s-a obişnuit să piardă, copilul o face destul de des, cu suferinţă şi lacrimi înodate în gene.
E firesc să fie furios şi temător de oameni. Dar CALCULATORUL? "Ăsta da, PRIETEN, da, PĂRINTE grijuliu care nu te ceartă niciodată şi-ţi mai dă şi o şansă în plus ca să câştigi, chiar şi când ai pierdut, deocamdată ... O iei de la capăt şi o faci mai bine, din ce în ce mai bune. Îi arăţi tu lui ..."

Tocmai v-am prezentat o secvenţă din filmul interior al minţii unui copil.

Autori: Prof. dr. IOLANDA MITROFAN şi AUGUSTINA ENE
Editura: S.P.E.R., 2005Cursa cu obstacole a dezvoltării umane

Consiliere psihologica"Dezvoltarea umană este, în opinia autoarei, o "cursa cu obstacole". Volumul tratează din punct de vedere psihologic evoluția copilului, încercând să delimiteze și să găsească posibile rezolvări ale "obstacolelor" ce pot apărea din cele mai fragede vârste.
Metodele terapeutice sunt ilustrate prin numeroase studii de caz, în ultimul capitol. Cartea le este utilă specialiștilor în psihologia copilului, psihologilor din cabinetele școlare și studenților care doresc să se specializeze în acest domeniu.
Copiii în cursa socializării, sau cum se perpetuează diferențele între băieți și fete. Ce se întâmplă cu adolescenții abuzați? Experiența pierderii și a durerii la copii. Ce este psihoterapia copilului? Studii de caz. Focus psihoterapeutic familial."

Autor: Prof. dr. IOLANDA MITROFAN
Editura: Polirom, 2003Free website templates courtesy of JustDreamweaver.com